Wybór nasienia do inseminacji zwierząt gospodarskich

Zarówno w Polsce jak i w wielu innych krajach na całym świecie funkcjonują specjalne banki nasienia zwierząt gospodarskich. W takich bankach znaleźć można nie tylko nasienie trzody chlewnej, ale również bydła. To ostatnie cieszy się dużym zainteresowaniem hodowców, bo niejednokrotnie jest to nasienie sprowadzane z najlepszych hodowli zagranicznych.

Zasady przechowywania i korzystania z nasienia buhaja

nasienie buhajówObecnie rzadko zapładnia się bydło w sposób naturalny. Jest to dość ryzykowne ze względu na ciężar zwierząt, a do tego mało skuteczne. Dlatego częściej stawia się na sztuczną inseminację – inseminator przy pomocy specjalnej pipety wprowadza nasienie do dróg rodnych krowy. Najpierw oczywiście wykonywane jest badanie ultrasonograficzne per rectum, które służy ocenie jajników i pęcherzyków jajników. Jeśli pęcherzyk owulacyjny osiągnie odpowiednie rozmiary i niedługo dojdzie do uwolnienia komórki jajowej, konieczne jest wykonanie inseminacji. Rolnicy mogą wybierać nasienie buhajów w zależności od tego, jakie cechy użytkowe chcą osiągnąć u swoich zwierząt. Wiadomo, że jeśli hodowca zajmuje się na co dzień utrzymywaniem zwierząt na mięso, to będzie wybierał nasienie pochodzące od najlepszych buhajów mięsnych. Ogólnie bydło można podzielić na mięsne i mleczne (oraz mięsno-mleczne i mleczno-mięsne). Dlatego tak ważne jest to, by dokładnie przeczytać opis zwierzęcia, od którego pochodzi nasienie do inseminacji. Takie nasienie może zostać zamrożone i przechowywane przez dłuższy czas, dlatego dobrze znosi transport.

Przed mrożeniem nasienie jest rozcieńczane, by wystarczyło na kilka lub kilkanaście inseminacji. Nasienie przechowuje się w ciekłym azocie. Rozmraża się je dopiero przed przystąpieniem do inseminacji. Po rozmrożeniu nie należy ponownie zamrażać nasienia. Warto sprawdzić ofertę różnych banków, by wybrać idealne nasienie do zapłodnienia krów w gospodarstwie.